Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuchařka z terasy

 Sladké a slané moučníky

Puntíčky s ořechy

 (kajda3. 12. 2012 20:27)

Suroviny:
hl.mouka,cukr moučka,kakao,lískové oříšky,1 vejce vše smícháme v míse,vypracované těsto necháme půl hoďinky odležet po odležení rozválíme těsto na žížaly a krajíme na kolečka klademe na plech a pečeme na 180 stupňů 10-15 minut.Po upečení si nachystáme trošku cukr moučky a skořice a upečené puntíčky obalujeme ve směsi

 

Sloníí Žradlo ( pomazánka) 

(Martinka..:)18. 11. 2011 15:36)

Na pomazanku... 1x Moravanku , sýr v celku , salám v celku ( Junior,Gothai ) , 4 větší kys okurky , jedna mala majoneza , 2 lžíce Plnotučné hořtice ,. Vše uleleme v mlýnku a přidáme hořtici a majonezu.A vše pořadně promíchame.Dá se mazat na vše ( chleb,tous chléb,rohlíky,veka atd.. ) Přeji dobrou chut...:)

 

Marokánky

 (Martina4. 12. 2010 23:22)

Ingredience:
250 ml mléka, 280 g mletého cukru, 160 g másla, 60 g hladké mouky,
160 g kandovaného ovoce, 160 g posekaných burských oříšků
asi 100 g tmavé čokoládové polevy
Postup:
Mléko, mouku, mletý cukr a máslo uvařte v hrnečku.
Nechejte vystydnout a do vychladlé kaše přidejte burské oříšky a kandované ovoce.
Všechno pěkně promíchejte. Když je těsto řídké, přidejte strouhanku.
Na plech s pečícím papírem dělejte malé hromádky a nožem je rozplácněte a uhlaďte.

 

Vějířky Capuccino

 (Martina1. 12. 2010 16:25)

300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouh. čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce)
rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem,
do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.

 

Kočičí jazýčky

 (Martina1. 12. 2010 16:22)

400 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 300 g tuku, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g ml. cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpušt. 100% tuku, vmíchat šlehačku.

 

Pařížské rohlíčky

 (Martina1. 12. 2010 16:21)

3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g ml. ořechů a 1 lžíci pol. mouky.
Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády.

Krém: 3 žloutky šleháme nad parou se 100 g ml. cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.

Kávové bony

 (Martina1. 12. 2010 16:20)

100 g hl. mouky, 120 g tuku, 100 g ml. mandlí, 40 g ml. cukru, lžička rumu – vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, upečeme,
plníme kávovým krémem, poléváme kávovou polevou a zdobíme půlkou mandle.

Arašídový ježek

 (Martina1. 12. 2010 16:17)

350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu.
Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme
1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.

Máslové řezy

 (Martina1. 12. 2010 16:16)

Vypracujeme těsto: 150 g másla, 150 g hl. mouky, 70 g ml. cukru, 80 g ořechů, 1 žloutek – rozpůlíme a vyválíme na dva plechy vyložené papírem
a dáme zapéct. Jeden díl potřeme marmeládou a přiklopíme druhým dílem (láme se). Rozetřeme žloutkovou polevu, posypeme sekanými ořechy
a kandovaným ovocem a při 100-140 °C dosušíme v troubě. Žloutková poleva: 4 lžíce ml. cukru, 3 žloutky, 1 lžíce rumu.

 

Brněnská kvítečka

 (Martina1. 12. 2010 16:15)

100 g másla, 100 g ml. ořechů, 100 g ml. cukru, 140 g hl. mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky,
po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.

 

Těsto na perníčky

 (kakanimurka30. 11. 2010 22:12)

350 g hl. mouky
150 g polohr.mouky
200 g ml.cukru
120 g medu
50 g másla
2 žloutky
5 lžic vody
3 lžíce rumu
1 prášek do perníku
Máslo s medem rozpustíme ,do vychladlého přidáme vše tekuté promícháme a přidáme ostatní. Vypracujeme hladké těsto a v mikrotenovém sáčku uložíme do chladna,nejlépe přes noc.
Potom vyválíme plát,tloušťku podle vykrajované velikosti 3-5 milimetrů. Vykrájené tvary peču na pečícím papíru a vytažené z trouby ještě horké potřu rozšlehaným vejcem,získají lesk.
Dobrou chuť

 

Co s vánočkou?

 (jiri.mourek30. 11. 2010 22:09)

Zbyla Vám vánočka? Nakrájejte na plátky, obalte v palačinkovým těstíčku a osmažte po obou stranách. Potom potřete marmeládou. Pochoutka hlavně pro děti. Může se použít i veka od chlebíčků, ale už to není ono. Dobrou chuť!

 

Nepečené čokoládové kostky

 (Martina29. 11. 2010 21:29)

Suroviny : 200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změk-lého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.
Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.

 

Čokoládové trojhránky s mátovým likérem

 (Martina29. 11. 2010 21:27)

Suroviny : 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 200 g másla, 50 g strouhané hořké čokolády, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru.
Krém: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti mátový likér.
Rozpuštěná bílá a tmavá čokoláda a pistáciové oříšky na ozdobení.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mátový likér a krém uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme trojúhelníčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé trojúhelníčky po dvou spojíme máslovým krémem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a rozpůleným pistáciovým oříškem.

 

Dvoubarevné spirálky

 (Martina29. 11. 2010 21:24)

Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.
Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

 

Limetkové koláčky s ořechy

 (Martina29. 11. 2010 21:24)

Suroviny :
300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.

 

Kávová esíčka s nugátovým krémem

 (Martina29. 11. 2010 21:21)

Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.

 

Rychlé rumové pralinky

 (Martina29. 11. 2010 21:17)

Suroviny:

2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu

Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.
Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!

Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo...

Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napeču
rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky.

Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na
vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji
svátky pohody a klidu .

 
 

Povidlová roláda

 (Martina1. 12. 2010 0:39)

klasické bramborové těsto, povidla, mák, máslo, cukr

Klasické bramborové těsto rozválíme a potřeme povidly. Zavineme do rolády a uzavžeme otvory, aby povidla nevytékala. Uvaříme. Po uvaření rozkrájíme a dáváme na talíř, posypeme směsí mletého máku a cukru a přelijeme rozehřátým máslem.

 

Placičky z listového těsta

 (93.michaela.931. 12. 2010 0:32)

podle toho kolik toho budete chtít...
listové těsto
vajíčko
cukr se skořicí a s vanilkovým cukrem,a pokud nejste milovníci sladkého můžete si tam dát sůl s kmínem a nebo můžete si tam dát

listové těsto se rozválí a vloží se na plech.pomaže se rozmíchaným vajíčkem a listové těsto se rozkrájí na kousíčky(pokud máte čas můžete to vykrájet vykrajovátky).A nakonec si na to dáte co chcete a poté se to vloží do trouby

 

Zlaté medailonky

 (Ali.Bej1. 12. 2010 0:31)

rohlíky nakrájené na kolečka
vejce
najemno strouhaný sýr
najemno strouhaný salám
sůl
pepř

Vejce smícháme se sýrem a salámem, osolíme, opepříme a potřeme každé kolečko rohlíku. Položíme na plech a upečeme dozlatova.
Hodí se to jako lehká večeře nebo mlska k vínu.

 

Řezy Nescafe

 (Martina29. 11. 2010 21:01)

30dkg polohrubé mouky, 15dkg mouč.cukru, 10dkg
rozpuštěného vlahého másla, 3lžíce oleje, 2 vejce, 1 lžíce
nescafé, 3 lžíce kakaa, ¼ l mléka, 1 lžíce rumu, prdopeč.
Poleva:
12 dkg rozpuštěného másla, 10 dkg mouč.cukru, 1lžíce
kakaa, 1 lžíce rumu.
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, kakao, nescafé,
cukr, vejce, mléko, olej, tuk a rum. Pořádně smícháme a
dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na
180 st. asi 15min.Po vychladnutí potřeme polevou.
Já jsem dnes udělala změnu a piškot jsem potřela
marmeládou a čokoládou smíchanou se zakysanou
smetanou.
Čokoládu na vaření jsem dala rozpustit v mikrovlnce a do ní
jsem vmíchla jednu celou zakysanku.
Řezy jsou vynikající a u nás se po nich jen zapráší.

 
 
 

Puntíčky s ořechy

 (kajda3. 12. 2012 20:27)

Suroviny:
hl.mouka,cukr moučka,kakao,lískové oříšky,1 vejce vše smícháme v míse,vypracované těsto necháme půl hoďinky odležet po odležení rozválíme těsto na žížaly a krajíme na kolečka klademe na plech a pečeme na 180 stupňů 10-15 minut.Po upečení si nachystáme trošku cukr moučky a skořice a upečené puntíčky obalujeme ve směsi

 

Sloníí Žradlo ( pomazánka) 

(Martinka..:)18. 11. 2011 15:36)

Na pomazanku... 1x Moravanku , sýr v celku , salám v celku ( Junior,Gothai ) , 4 větší kys okurky , jedna mala majoneza , 2 lžíce Plnotučné hořtice ,. Vše uleleme v mlýnku a přidáme hořtici a majonezu.A vše pořadně promíchame.Dá se mazat na vše ( chleb,tous chléb,rohlíky,veka atd.. ) Přeji dobrou chut...:)

 

Marokánky

 (Martina4. 12. 2010 23:22)

Ingredience:
250 ml mléka, 280 g mletého cukru, 160 g másla, 60 g hladké mouky,
160 g kandovaného ovoce, 160 g posekaných burských oříšků
asi 100 g tmavé čokoládové polevy
Postup:
Mléko, mouku, mletý cukr a máslo uvařte v hrnečku.
Nechejte vystydnout a do vychladlé kaše přidejte burské oříšky a kandované ovoce.
Všechno pěkně promíchejte. Když je těsto řídké, přidejte strouhanku.
Na plech s pečícím papírem dělejte malé hromádky a nožem je rozplácněte a uhlaďte.

 

Vějířky Capuccino

 (Martina1. 12. 2010 16:25)

300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouh. čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce)
rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem,
do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.

 

Kočičí jazýčky

 (Martina1. 12. 2010 16:22)

400 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 300 g tuku, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g ml. cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpušt. 100% tuku, vmíchat šlehačku.

 

Pařížské rohlíčky

 (Martina1. 12. 2010 16:21)

3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g ml. ořechů a 1 lžíci pol. mouky.
Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády.

Krém: 3 žloutky šleháme nad parou se 100 g ml. cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.

 

Kávové bony

 (Martina1. 12. 2010 16:20)

100 g hl. mouky, 120 g tuku, 100 g ml. mandlí, 40 g ml. cukru, lžička rumu – vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, upečeme,
plníme kávovým krémem, poléváme kávovou polevou a zdobíme půlkou mandle.

 

Arašídový ježek

 (Martina1. 12. 2010 16:17)

350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu.
Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme
1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.

 

Máslové řezy

 (Martina1. 12. 2010 16:16)

Vypracujeme těsto: 150 g másla, 150 g hl. mouky, 70 g ml. cukru, 80 g ořechů, 1 žloutek – rozpůlíme a vyválíme na dva plechy vyložené papírem
a dáme zapéct. Jeden díl potřeme marmeládou a přiklopíme druhým dílem (láme se). Rozetřeme žloutkovou polevu, posypeme sekanými ořechy
a kandovaným ovocem a při 100-140 °C dosušíme v troubě. Žloutková poleva: 4 lžíce ml. cukru, 3 žloutky, 1 lžíce rumu.

 

Brněnská kvítečka

 (Martina1. 12. 2010 16:15)

100 g másla, 100 g ml. ořechů, 100 g ml. cukru, 140 g hl. mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky,
po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.

 

Těsto na perníčky

 (kakanimurka30. 11. 2010 22:12)

350 g hl. mouky
150 g polohr.mouky
200 g ml.cukru
120 g medu
50 g másla
2 žloutky
5 lžic vody
3 lžíce rumu
1 prášek do perníku
Máslo s medem rozpustíme ,do vychladlého přidáme vše tekuté promícháme a přidáme ostatní. Vypracujeme hladké těsto a v mikrotenovém sáčku uložíme do chladna,nejlépe přes noc.
Potom vyválíme plát,tloušťku podle vykrajované velikosti 3-5 milimetrů. Vykrájené tvary peču na pečícím papíru a vytažené z trouby ještě horké potřu rozšlehaným vejcem,získají lesk.
Dobrou chuť

 

Co s vánočkou?

 (jiri.mourek30. 11. 2010 22:09)

Zbyla Vám vánočka? Nakrájejte na plátky, obalte v palačinkovým těstíčku a osmažte po obou stranách. Potom potřete marmeládou. Pochoutka hlavně pro děti. Může se použít i veka od chlebíčků, ale už to není ono. Dobrou chuť!

 

Nepečené čokoládové kostky

 (Martina29. 11. 2010 21:29)

Suroviny : 200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změk-lého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.
Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.

 

Čokoládové trojhránky s mátovým likérem

 (Martina29. 11. 2010 21:27)

Suroviny : 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 200 g másla, 50 g strouhané hořké čokolády, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru.
Krém: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti mátový likér.
Rozpuštěná bílá a tmavá čokoláda a pistáciové oříšky na ozdobení.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mátový likér a krém uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme trojúhelníčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé trojúhelníčky po dvou spojíme máslovým krémem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a rozpůleným pistáciovým oříškem.

 

Dvoubarevné spirálky

 (Martina29. 11. 2010 21:24)

Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.
Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

 

Limetkové koláčky s ořechy

 (Martina29. 11. 2010 21:24)

Suroviny :
300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.

 

Kávová esíčka s nugátovým krémem

 (Martina29. 11. 2010 21:21)

Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.

 

Rychlé rumové pralinky

 (Martina29. 11. 2010 21:17)

Suroviny:

2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu

Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.
Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!

Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo...

Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napeču
rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky.

Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na
vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji
svátky pohody a klidu .

 

 Těstoviny

ku3.gif

 

Snadné pečení 

(Jirka26. 4. 2014 22:37)

https://www.facebook.com/photo.php?v=336897019772573&set=vb.100003568348672&type=2&theater

Špagety po uhlířsku

 (Martina8. 12. 2010 21:22)

300g špaget, sůl, 4 vejce, 100g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 1 dl smetany, 150g uzeného bůčku, pepř, olej.
Špagety uvaříme al dente (na skus pevné). Vejce, smetanu a sýr rozšleháme v míse se solí a pepřem. Bůček nakrájený na kostičky opečeme na velké pánvi na oleji dozlatova. Vmícháme okapané špagety, přelijeme omáčkou a důkladně promícháme. Jakmile se vejce srazí, podáváme.

Těstovinové lívanečky

 (Martina8. 12. 2010 21:18)

1 hrneček hvězdiček či jiných těstovin, 1 vejce, 1 dl mléka, 5 lžic polohrubé mouky, párek či uzené maso, 1/2 prášku do pečiva, olej na smažení, strouhaný sýr na posypání.
Těstoviny uvaříme podle návodu, pak přimícháme všechny přísady, nadrobno nakrájené párky či uzené maso a po obou stranách pečeme v lívanečníku na malém množství oleje. Ještě horké posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bramborem.

Tvarohové halušky

 (Martina8. 12. 2010 21:15)

500g tvarohu, 200g hladké mouky, lžíce másla, 1-2 vajíčka, sůl. Podle chuti osmaženou strouhanku, cukr na posypání halušek, trocha másla na přelití.
Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou, je vylovíme. Podáváme na talíři kde je ještě posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a maličko přelijeme rozpuštěným máslem.

Johančin těstovinový salát

 (Martina30. 11. 2010 23:33)

200g vařených těstovin, 1 papriku, 1 rajče, 1/4 salátové okurky, 50g eidamu, 3 lžíce francouzského dresinku

Zeleninu na krájíme na vetší kousky, přidáme do mísy se studenými vařenými těstovinami, přisypeme nastrouhaný sýr, přidáme dresink a dobře promícháme.

 

 Zelenina, houby

ho14.gifho24.gifov119.gif

 

Okurkový salát s rajčaty

 (vasek-3629. 10. 2013 7:48)

1 salátová okurka, 2 rajčata, pepř, ocet, mletý cukr, kyselka

Postup

Okurku nastrouháme do misky, přidáme na kostky nakrájená rajčata, opepříme, ochutíme cukrem a octem a na závěr zakapeme kyselkou.

Květák velmi "žravý"

 (BABETA25027. 10. 2013 11:19)

Suroviny:kvalitní strouhanka,květák větší,máslo,vejce,sůl a kdo chce trochu pepře mletého.
POSTUP:

1.Květák povaříme do poloměka v osolené vodě.
2.Do zlatova osmažit asi 1/4l hrnek strouhanky na másle.
3.Květák na menší růžičky rozebraný,povařený,lehce promícháme
se strouhankou,vpravíme do hmoty 3-5 vajec,osolíme a navrstvíme
bez pěchování do vymazaného pekáčku a navrch pokrájíme kus
másla/nešetři/ na plátky.Zapékáme v troubě na 200st.a pokrm je
hotov ,bude-li na povrchu krustička medové barvy.
4.Jako příloha vařené brambory ve slupce,jen osolené..květák
brambory dostatečně omastí.

5. D O B R O U CH U Ť!

Studentské šťouchané brambory

 (Martina1. 12. 2010 19:02)

Suroviny :

brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.

Postup :

Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme
a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna. Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.

Prokládaný bramborák

 (Martina1. 12. 2010 18:59)

Suroviny :

1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti,
1 plátek krkovičky nebo libového bůčku


Postup :

Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme
a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme asi 60 – 100
minut na 200 C.

Houby po maďarsku

 (Martina1. 12. 2010 16:34)

1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených) hub, máslo, 1 cibule, česnek, sladkou. papriku, sůl, kečup, 1/8 l sladké smetany, majoránka - na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím, nakonec kečup a smetanu. Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda.

Cuketová buchta

 (Martina1. 12. 2010 0:10)

1,5 hrnku hl. mouky, 1,5 hrnku polohr. mouky, 2 hrnky najemno nastrouhaných cuket, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek oleje, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prodopeč.

Vše v míse zamícháme a dáme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu péci. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou. Obměnou je přidání kakaa či kokosu či nasekaných ořechů a rozinek do těsta.

Cuketový guláš

 (Martina1. 12. 2010 0:09)

4 menší cukety, 2-3 cibule, 3 lžíce tuku, mletá sladká paprika, gulášové koření, 3-4 lžíce hl. Mouky, 2 rajčata, 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakys. smetany, sůl, 2 lžíce nasekané petrželky

Nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme na tuku. Přidáme papriku, gulášové koření a promícháme. Vsypeme na menší kostičky nakrájené cukety, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce opečeme. Mírně podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Přidáme na menší kousky nakrájená rajčata a dusíme, až je cuketa měkká. Nakonec osolíme, vmícháme jogurt či smetanu a petrželku. Můžeme přidat i nakrájenou uzeninu či podušené houby. Podáváme s pečivem.

Plněné papriky dle Martiny

 (Martina30. 11. 2010 23:28)

4 paprikové lusky, 250g žampionů, 250g česnekového či paprikového uzeného boku, sůl, pepř, 4 vejce, masox, máslo a olej

Z paprikových lusků vydlabeme semínka. Uzený bok pokrájíme na kostičky, žampiony též (necháme si pár žampionů stranou) a společně opečeme na másle, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou žampiony a bok opečený, přidáme vajíčka a mícháme. Vznikne polotuhá směs, kterou naplníme paprikové lusky. Naplněné papriky vložíme do pekáčku, podlijeme trochou oleje a vody, přidáme zbylé žampiony a kostku masoxu a pečeme v troubě. Šťávu můžeme klasicky zahustit.

Květákový nákyp

 (Martina30. 11. 2010 23:27)

květák, 4dl, mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 4 vejce, 10dkg tvrdého sýra, sůl či podravka, máslo, strouhanka

Květák uvaříme v osolené vodě. Mléko rozšleháme s moukou a žloutky, přidáme 3/4 strouhaného sýra, ochutíme solí či podravkou a do směsi přidáme pokrájený květák. Nakonec vmícháme sníh z bílků. _Vymažeme pekáček máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme směs a pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Ke konci pečení zasypeme zbytkem sýra a trochou strouhanky.

Hořčice ze zeleniny

 (Ivča30. 11. 2010 23:26)

1kg paprik 1kg rajčat 1 kg cibule 1 rajsky protlak 1 hořčice plnotučná malá, 2 feferonky, ale nemusí byt, 2 dcl oleje, 2dcl octu, 2 polévkové lžíce cukru a sůl podle chuti, vše se pomele a vaří asi hodinku a půl, v hrnci pak se jen plní skleničky a při delším skladovaní se ještě sterilizují, tak všem přeji příjemný den a dobrou chuť k práci, pa

Jednoduchý bramborový salát

 (Petra30. 11. 2010 23:25)

brambory si připravíme jako na klasický salát.... osolíme a přidáme nadrobno nakrájenou mladou cibulku a promícháme a hotovo ....dobrou chuť

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář