Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se vaří na terase

Polévky

polivečka z dalneho Vychodu

 (Kačka27. 3. 2015 13:00)

Suroviny:

mrkev 4ks
brambory 6 až 8 ks
por pule
cibule 2 vetši
mražena kukuřice
mraženy hrašek
taveny syr 3ks
sul
kmin
pažitka ja dam sušenou
maslo asi 10dkg
sladka paprika necele dvě lžičky
voda

Postup: brambory a mrkev oloupeme a omyjeme nakrajime na kolečka
cibuly a por rovněž na kolečka či pul kolečka,dame do hrnce
přidame knin, sul, hrašek,kukuřici a trochu pažitky a dame vařit
pote co bude zelenina dopoloměka vhodime syr a vařime do měka
za staleho promichavani až zelenina plně změkne dame do polevky
zmekle maslo utřene s paprikou a nechame jen už probublavat

co zbyla už jen popřat Dobrou Chut

 

 

studená kuchyně

JEDNODUCHÉ A MOC DOBRÉ SALÁTY

 

 

ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 svazky ředkviček (cca20 kusů), 6 vajec uvařených natvrdo, 3 lžíce majonézy (nejlépe Hellmans), pepř, pažitka, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ředkvičky nakrájíme na kolečka, vejce na malé kostky, spojíme majonézou. Přidáme sůl, pepř a pažitku.

 

 

SALÁT Z PEKINGSKÉHO ZELÍ
SE ZELENINOU A ČESNEKEM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 hlávky zelí, 2 vejce natvrdo, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 100 g tvrdého sýra; zálivka - 1 lžíce světlého vinného octa, 2 lžíce olivového oleje dolít do 1 dcl vodou, 2 stroužky česneku, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše nakrájíme - vejce na osminky (já krájím na kráječi vajec), promícháme se zálivkou a můžeme papkat.

RYCHLÝ ZELNÝ SALÁT

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majol-ka nebo bílý jogurt, sůl, pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibu-li a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a
k tomu rajčátko. Chlapi se po něm můžou utlouct.

 

POCHOUTKOVÝ SALÁT
- NAPROSTÁ LAHŮDKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30-40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka natvrdo, sterilovaný hrášek; zálivka - 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worchesteru, 1 kostka cukru a majonéza.

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na záliv-ku dáme do kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a při-dáme majonézu... je to lahůdka.

 

 

SALÁT K VEČEŘI PRO VELKOU RODINU

 (Jirka14. 7. 2012 8:17)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 vajec natvrdo, 4 větší pevná rajčata,1 salátová okurka, ředkvičky, 2 jarní cibulky nebo menší cibule (může být i červená nebo pórek), 3 tenké párky nebo kus šunky - junioru, 100g tvrdého sýra, sůl; dresing: 2 bílé jogurty (celkem 300 g), 200 g majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, pepř, 2 lžíce worchestrové omáčky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce na proužky, ostatní na malé kousíčky, sýr nastrouhat. Vše "co dům dal" smícháme (dresing, vajíčka a cibulku nevynechávat) a dáme chladit.

VÝBORNÝ LETNÍ SALÁT S ANANASEM

 (Jirka14. 7. 2012 8:15)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 pekingské zelí, 1 okurka, 10 cherry rajčat, 4 vejce, eidam, šunkový salám, malý ananasový kompot, majolka (cca polovina sklenky ne víc), sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme kousky rajčat, vajec natvrdo, okurku, kostičky eidamu a salámu. Přidáme okapaný na kousky pokrájený ananasový kompot. Osolíme, opepříme, nakonec vmícháme majolku a je to hotové.

MELOUNOVÝ ŠOPÁK

 (jirka12. 7. 2012 0:34)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY Meloun, balkán a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájíme na kostky meloun, poklademe kostkami balkánu, popepříme a jíme. Je to divné, ale dobré.

VYLEPŠENÁ TATARKA

 (Jirka12. 7. 2012 0:33)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Majonéza, pórek, pažitka, plnotučná hořčice, sůl, pepř, trochu mlíka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Smíchat spolu dohromady, mlíko dle konzistence.

JEDNODUCHÝ A DOBRÝ SALÁT

 (Jirka12. 7. 2012 0:31)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čínské zelí (může byť i hlávkové) ,4 kusy syrové mrkve, 2 kusy cibule, olivový olej, sůl, mčk – (mleté černé koření), šťávu z 1/2 citrónu, kmín mletý anebo celý - podle zvyku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Kapustu nakrájíme na pásky, přidáme na tenko na-krájenou cibuli a na pásky mrkev.Posolíme dle chuti, přidáme mčk, kmín a olivový olej jak máte rádi... a nezapomeneme na citrón. Promícháme, necháme asi půl hodinky odstát.... a servírujeme.

LEDOVÝ SALÁT MIX

 (jirka12. 7. 2012 0:30)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Hlavička ledového salátu, 8 scheri rajčátek, zauzená šunka schwardsvaldská, 2 vajíčka uvařená natvrdo, kousek jadl sýru, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica (nemusí být), řeřicha na ozdobu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ledový salát a šunku natrháme do mísy, rajčátka překrojíme napůl, jadl sýr na menší plátky, přidáme čubricu koření a jogurt smíchaný s majolkou. Vše promícháme, poklademe na čtvrtky rozkrojenými vajíčky a ozdobíme řeřichou. Už nesolíme, šunka a sýr jsou slané.

SALÁT S RAJČATY A TUŇÁKEM 

(Jirka 12. 7. 2012 0:29)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na plnou 2-litrovou mísu potřebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajíce), 4-6 rajčat, 1 červená nebo bílá cibule (obyč. žluté stačí půlka, ale záleží na chuti), bazalka (2 lžíce sušené - lépe přiměřeně čerstvé),
1 konzerva tuňáka, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti mozzarela a olivy.
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba ponoříme do vody, po cca půlhodině (krajíce dřív) ho vyždímáme a nadrobíme do mísy; přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bazalku, tuňáka – je-li v oleji nalijeme i s olejem, ve vl. šťávě slijeme a při-dáme půl deci olivového oleje; dochutíme a necháme odležet asi tak půl hodiny.

SALAT CO NIKDY NEZBYDE 

(jirka12. 7. 2012 0:27)

SALAT CO NIKDY NEZBYDE
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
10 středně velkých brambor, malá cibule, větší mrkev,
2 vajíčka natvrdo, 10 dkg vysočiny, 5 větších okurek, hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné hořčice, lák z okurek, majolka z pytlíku a i bílý jogurt.
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme brambory, vajíčka a mrkev, jinak vše za syrova smícháme - dobrou chuť.

 

Vepřové maso

vepro.gif

 

Bůčkové hody, kterým neodoláte!

Bůček s křupavou kůrčičkou je pochoutka

Bůček! Toužíte zhřešit něčím lahodným nebo chcete udělat radost svému miláčkovi – gurmánovi? Pak jsou tyto bůčkové recepty přímo pro vás. Netradiční a pekelně dobré!

Bůčkové hody byste si neměli v zájmu cholesterolové hladiny dopřávat s železnou pravidelností, ale pokud se k tomuto hříšnému pokrmu přece jen odhodláte, mělo by to stát za to. Mějte však na paměti, že se jedná o kalorickou bombu, kterou bude nejlepší posléze vysportovat. Jedno je ale jisté – většina mužů tuto pochutinu zbožňuje a za bůček na talíři vás bude ten váš milovat ještě víc. Nechte se inspirovat…

Co nevíte o bůčku

- Nekombinujte ho s ovocem – tyto dvě chuti si příliš nerozumí
- Podle nutričních terapeutů je nejzdravější příprava ve vakuu
- 200 g bůčku má zhruba 900 kcal (to jsou zhruba tři hamburgery nebo 1 kg banánů)
- Dokonalou chuťovou kombinací je bůček s medem
- V ČR existuje Společnost Přátel Bůčku
- Mezi milovníky tohoto pokrmu patří například herec Zdeněk Srstka nebo modelka Eliška Bučková

Nakládaný bůček

Asi kilogram očištěného bůčku uvařte v nálevu ze dvou lžiček soli a drceného barevného pepře (cca 1 hodinu). Během jeho chladnutí připravte směs ze dvou lžic vzniklého vývaru, soli, barevného pepře, pikantní mleté červené papriky a česneku (zhruba 3–4 stroužky). Řádně promíchanou hmotu naneste na bůček ze všech stran, poté jej zabalte a dejte vychladit. Tato lahůdka se podává studená s čerstvým pečivem, zeleninou nebo nakládanými okurkami. Možné dochutit hořčicí.

Bůček s nádivkou

Do vykostěného vepřového bůčku nožem vyřežte kapsu. Tři housky nakrájejte na kostičky, pokropte smetanou, přidejte máslo rozmíchané se solí, čerstvou petrželku a nakrájenou šunku. Do kapsy v bůčku přidejte nádivku a konce uzavřete pomocí grilovacích jehel (eventuálně párátek). Předehřejte troubu na 180 °C, maso podlijte trochou vody a chvíli duste, pečte kůží dolů. Po chvíli otočte, nařízněte kůži, aby se nakonec vytvořila křupavá kůrčička. Pečte zhruba hodinu, průběžně polévejte vznikajícím výpekem.

Tip: Místo šunky můžete do nádivky dát například vejce a špetku muškátového oříšku.

Sýrovo-bůčkové řízky

Sýrovo-bůčkové řízky

Bůček grilovaný v medové marinádě

Pět lžic sójové omáčky rozmíchejte se stejným množstvím oleje, přidejte tři lžíce nejlépe tekutého medu, 4 protlačené stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli. Plátky vykostěného masa lehce naklepejte a nařízněte, poté osolte a opepřete, pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte i špetku chilli. Maso potírejte marinádou střídavě z obou stran přímo na grilu a grilujte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát a pečivo.

 

Uzený bůček na fazolích

Předem namočené bílé fazolky (cca půl kila) vařte do poloměkka. Na pánvi
osmažte jednu najemno nakrájenou cibuli, 100 g slaniny na kostičky a dva stroužky česneku. Přimíchejte deci rajčatového protlaku, lžíci mleté pálivé papriky, sůl, pepř a špetku cukru. Přidejte hotové fazolky a nařeďte trochou vody. Vařte zhruba čtvrt hodiny a dolaďujte dle chuti solí, pepřem nebo cukrem. V hrnci uvařte asi 1 kg uzeného bůčku, dokud zcela nezměkne a kosti půjdou lehce vytáhnout. Poté ho nakrájejte na plátky a prudce osmahněte na pánvi. Fazole servírujte jako přílohu, je možné přidat i čerstvé pečivo.

Tip: K tomuto jídlu určitě nezapomeňte pít vychlazené pivo!

Sýrovo-bůčkové řízky

Zhruba 600 g mletého bůčku zalijte čtvrt litrem smetany a nechte několik hodin (cca půl dne) odležet v lednici. Poté zbylou tekutinu odlijte, maso osolte a opepřete černým pepřem. Přidejte do směsi strouhaný sýr, čerstvou petrželku a vyrobte těsto. Z něj uhnětené placičky obalte ve vajíčku a strouhance a opékejte na pánvi jako klasické řízky. Servírujte s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a nejlépe i se sladším okurkovým salátem

 

Mleté maso: Popusťte uzdu fantazii!

Mleté maso má dlouhou tradici

Dosud jste připravovaly mleté maso jen jako sekanou nebo karbanátky? Chyba! Na originální zpracování této tradiční suroviny totiž existují stovky receptů! Nebojte se trošku zaexperimentovat a překvapte svou inovací celou rodinu. Poradíme vám, jak na to!

 

Mleté maso má v mnoha zemích světa dlouhou tradici. Milují ho Řekové, Maďaři, Bulhaři, Srbové, používají ho hojně i obyvatelé severských zemí. U nás se za minulého režimu považovalo spíš za odpad, do kterého řezníci semleli všechny možné odřezky a zbytky. Dnes už se obchodníci vracejí ke kvalitě, i když nejlepší je vždy to, co si pomelete doma samy – víte přesně, jaké maso jste použily. Umleté maso musí být vždycky v lednici, a pokud je rozmrazíte, nesmí se už znova vracet do mrazáku. Použít můžete libovolné maso – rybí, drůbeží, skopové, vnitřnosti. Nejklasičtější kombinací je ale hovězí a vepřové v poměru půl na půl.

Kuřecí terina

Kuřecí prsa umelte, přidejte vajíčko, sůl a utřete v misce. Vmíchejte na kostičky nakrájenou libovější slaninu a nadrobno posekaná kuřecí játra. Vyloupané pistáciové oříšky nakrájejte jen nahrubo, přidejte kousíčky sušených rajčat a promíchejte s masovou směsí. Ochuťte bílým pepřem a nasekanými zelenými bylinkami, vlijte do formy na srnčí hřbet a postavte do většího pekáče naplněného vodou. V troubě nechte táhnout dvě hodiny při mírné teplotě - nevařte! Nechte vychladnout a podávejte s pečivem.

Lasagne

Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete si je předvařit ve vodě, ale rády se lepí, takže přidejte lžíci oleje a vařte jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené. Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte kostičky cibule a plátečky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit. V jiném hrnci nebo pánvičce umíchejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou pomalu zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a strouhněte muškátový oříšek. Do pekáčku nebo zapékací misky poklaďte vrstvu lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypte ještě strouhaný sýr a kousky másla - dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato). Podávejte se zeleninovým salátem.

Lasagne s mletým masem

Lasagne s mletým masem

Mexický guláš

V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a plátky česneku na trošce oleje a pokrájené anglické slanině. Vložte mleté maso a za stálého míchání opečte. Přidejte nakrájená rajčata, předvařené fazole (bílé, červené...), podlijte a okořeňte lžičkou mleté papriky (podle chuti i pálivé), šalvějí, oregánem a solí. Společně duste půl hodiny. Na talíře připravte uvařenou rýži, přelijte gulášem a posypte strouhaným sýrem. Další příloha není potřeba, ale můžete obložit čtvrtkami vejce vařeného natvrdo, proužky nakládané okurky a čtvrtkami rajčat.

Koláč z mletého masa

Do formy na pizzu vložte placku vyváleného listového těsta tak, aby po okrajích co nejvíce přesahovalo. V pánvi si nachystejte náplň: Na cibulce a česneku osmažte mleté maso dohněda, osolte, opepřete, vmíchejte pokrájená rajčata, kolečka pórku, posekané bylinky a dochuťte grilovacím kořením. Na těsto natřete tuto náplň tak, aby se zbytečně nepřelil do formy i vypečený tuk. Na maso rozložte plátky sýra nebo nastrouhaný sýr. Povrch ještě ozdobte kolečky pórku, čtvrtkami rajčat a překlopte okraje těsta, které vám přečnívaly. Potřete rozšlehaným vajíčkem, jemně propíchejte vidličkou a v předehřáté troubě zapečte asi 25 minut. Podává se teplé i studené se zeleninovým salátem.

Pomalý hrnec se zelím

Smíchejte půl kila mletého masa s hrnkem propláchnuté nevařené rýže, na kostičky nakrájenou cibulkou a celým vejcem. Dochuťte solí a pepřem, dobře propracujte. Z hmoty tvořte koule velikosti golfového míčku. Na dno hrnce nebo remosky poklaďte sterilované zelí (lák také), rozložte na zelí koule a přikryjte další vrstvou zelí. Při nízké teplotě duste klidně čtyři hodiny.

Švédské kuličky

V severské zemi jsou oblíbené jako u nás svíčková, a dokonce se podávají s brusinkami.

Mleté hovězí nebo vepřové maso osolte, okořeňte bílým pepřem, vmíchejte větší, ale jemně nasekanou cibuli, dvě lžičky solamylu a čtyři vařené, nastrouhané brambory. Přidejte tři nasekané ančovičky, tři žloutky, čtvrt litru šlehačky a dohustěte chlebovou strouhankou. Tvořte drobné kuličky a ze všech stran je opečte na oleji nebo na plechu v troubě.

Kuličky vyjměte a do výpeku přilijte vývar nebo masox. Důkladně míchejte a vložte ještě ančovičku a smetanu. Solte už opatrně. Kuličky přelijte omáčkou a nechte ještě prohřát. Podávejte s brambory.

 

Kde se vzal...

Vynález hamburgeru je přičítán chlapci z Wisconsinu Nagreemu Seymourovi, který si v roce 1885 plackou mezi chleby zjednodušil prodávání masových koulí z pojízdného vozíčku. 1890 Luis Lassen v Connecticutu prodával první hamburgery ve své jídelně těm, kteří spěchali. Kuchař Otto Kuasw zase tohle jídlo v německém přístavu Hamburg prodával námořníkům. Jeden z nich o něm řekl podnikatelům v New Yorku, kteří jej začali prodávat pod jménem německého města.

Hamburger

Tajemství dobrého hamburgeru spočívá v tom, že maso umelete poměrně nahrubo. Nemělo by být ani příliš tučné, aby se nescvrknul, a nepříliš libové, aby nebyl vysušený. Také ho příliš nepropracovávejte, aby nebyl tuhý. Maso ochuťte jen solí a pepřem, vytvořte placičky, které by měly být větší než hamburgerová bulka, protože se maso vypeče. Na několik hodin vložte placičky do ledničky. Potom je opékejte lehce potřené olejem na grilovací mřížce nebo na pánvi, z každé strany asi tři minuty. Je-li hotový, zjistěte tak, že jeden nakrojíte. Nepíchejte do nich vidličkou, aby nevytekla šťáva. Bulky rozkrojte podélně a řeznou plochu ogrilujte. Lehce ji pak potřete máslem, kečupem a majonézou. Můžete položit plátek sýra, placičku, kolečka cibule, nakrájenou nakládanou okurku, plátek rajčete, list salátu. Přiklopte druhou polovinou a na talíři můžete ještě obložit hranolky.

Hamburger není jen rychlovka z fastfoodu

Hamburger není jen rychlovka z fastfoodu

Musaka

Tři větší lilky nakrájejte podélně na plátky, osolte a nechte chvilku vypotit. Zatím na oleji nechte zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidejte k nim čtvrt kila mletého masa, osolte a chvíli za stálého míchání opékejte. Na kostičky nakrájejte čtyři rajčata, přidejte k masu, osolte a duste do zhoustnutí. Osušené plátky lilku obalte v hladké mouce a namočte v rozšlehaných vejcích. Z obou stran je opečte dozlatova a nechte na ubrousku okapat. Do vymazané zapékací misky nebo remosky klaďte střídavě lilek a maso. Končíte lilkem a ještě zalijete zbylými rozšlehanými vejci. Zapečte v předehřáté troubě asi třicet minut a podávejte s brambory nebo rýží. Koření se jen solí a sekanou petrželkou.

Bůčkové řízky

Maso z vykostěného bůčku umelte, ale nemíchejte – nechte jak je, vložte do mísy, zalijte mlékem a nechte pár hodin odpočívat. Lžící pak vyndávejte postupně na pomoučený vál, tvořte placičky, obalte v mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte na rozpáleném tuku a neděste se, když se zpočátku rozpadají. Smažením krásně nabudou a s bramborovou kaší nemají chybu.

  

 BŮČEK –NEJZDRAVĚJŠÍ  STRAVA

 

 

Pikantní bůček v alobalu   -    příprava je cca 1 hodina 30 minut

Ingredience:
1 kg bůčku,
12 stroužků česneku,
5 bobkových listů,
5 kuliček pepře,
1 kávová lžička (KL) soli
-----------
15 stroužků česneku,
1 KL sladké papriky,
1 KL kari,
1 KL grilovacího koření,
1 KL soli,
1 KL pepře,
1 KL chilli,
2 KL oleje,
2 KL worčestru,
2 KL sojové omáčky

Příprava:
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.

Zámecký salát    studená kuchyně    doba přípravy je cca 10 minut

Ingredience:
200 g měkké uzeniny (junior, gothaj, šunkový salám apod.),
200 g suché uzeniny (herkules, lovecký, uherák apod.),
200 g 40% eidamu,
1 větší bílá cibule,
1 větší červená cibule,
1 polévková lžíce oleje,
bílý vinný ocet dle chuti,
hrst sekané petrželky nebo pažitky,,
čerstvě hrubě mletý pepř (nejlépe barevná směs)

Příprava:
Uzeniny nakrájíme na stejné tenké nudličky, oloupanou cibuli na kolečka a sýr nastrouháme nahrubo. Vše smícháme, přidáme bylinky, dochutíme zálivkou z oleje a octa a posypeme čerstvě namletým pepřem.

 

 

 

Andělské kuličky   :  speciality z  bůčku - recept je určen pro 2 osob(y)

Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vej­ce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžič­ky mletého kmínu,
2 lžičky glutasolu nebo vegety,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,
1 špetička su­chých rozdrcených feferónů (či chilli) - ale opatrně.

Příprava:
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidlič­kou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která se po­někud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kulič­ky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.

Pro zpestření můžeme pňdat do masy hrst nasekaných vlaš­ských orechů nebo lžíci naseka­ného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvo­řit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.

Andělské kuličky jsou vynikají­cí s přílohou nebo jen jako teplé či studené jednohubky s kous­kem veky coby občerstvení pro různé posezení.

Bôčiková roláda  speciality z bůčku          doba přípravy je cca 2:35 hod.

Ingredience:
1 kg bravčového bôčika bez kosti
25 g rýchlosoli
mletú červenú papriku
mleté čierne korenie

Příprava:
Z bôčika odrežeme kožu, a ak treba, aj časť slaniny.
Naklepeme ho, posypeme rýchlosoľou, zvinieme, previažeme
pevnou niťou a na 24 hodín odložíme do chladničky.

Odležanú roládu dáme do obalu na tlačenku alebo do mikroténového vrecka, pevne zaviažeme a dáme variť. Varíme dve hodiny.
Vychladnutú roládu posypeme červenou paprikou a korením.

 

Bůček pečený s nádivkou speciality z bůčku  recept pro 4 osob(y)

Ingredience:
asi 1 kg nepříliš tučného bůčku,
sůl,
2 ks pečiva,
30 g rozehřátého tuku,
2 vejce,
mléko (nebo pivo),
sůl,
muškátový květ,
100-150 g zmrazeného hrášku s karotkou a kukuřicí,
2 PL nadrobno pokrájené petrželky a pažitky,
kmín.

Příprava:
Maso očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme s trochou mléka (piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut bobtnat. Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme ji do alobalové mističky, vytřené tukem). Maso vložíme do tlakového hrnce, osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15-20 minut dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, nitě nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky.
Podáváme je s vařenými bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým nebo bramborovým salátem.
Osobně dělám nádivku s vyšlehaným tuhým sněhem z bílků...je pak nadýchanější.

Bůčková kniha   speciality z bůčku     recept pro 4 osoby

Ingredience:
Balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého,
sůl,
pepř,
případně čili koření,
najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,
2 cibule,
režná nit,
1-2 dl horké vody.

Příprava:
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečli­vě popíšeme. Každý řez prosolí­me menší špetičkou soli (jemně mezi dvěma prsty), stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne tře­ným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření (ale jen pro dospělé, kteří to chtějí opravdu ostré). Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahru­bo pokrájenými cibulemi. Podli­jeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes kosti).

Bůčkový ptáček  speciality z  bůčku       doba přípravy je cca 30 min

Ingredience:
buček,
hera,
sůl,
hořčice,
pálivá klobása,
jablko,
kmín

Příprava:
V obchodě si nechám nakrájet bůžek na jemné plátky - omeju, osolím -potřu hořčicí, na plátek dám zelí a klobásu. Zatočím jako ptáček.
Na dno varné misky dám zbytek zelí, nastrouhané jablko, kmín. Přidám brabce, okmínuju ochutím mírně vegetou a peču.

Cikánský chlebíček speciality z  bůčku   recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
800 g vepřového bůčku
sůl, pepř, kmín
2 - 3 stroužky česneku
hořčice
křen
paprika kapie,
petrželová nať
10 polovičních krajíčků chleba

Příprava:
Opláchnutý bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme paličkou, osolíme, pokmínujeme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a rozložíme na pekáček. Vložíme do trouby za občasného podlévání a obracení upečeme doměkka. Dozlatova opečené plátky bůčku položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí a posypeme nastrouhaným křenem. Na povrchu ozdobíme kouskem kapie a snítkou petrželové natě.

Hamačka   speciality z bůčku …      recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
2 buřty,
15 dkg papriko­vaného bůčku,
2 housky,
1/8 l mléka,
3 vejce,
špe­tička soli,
špetka pepře,
podle chuti pažitka a petr­želová nať,
30 g másla,
2 hrsti strouhanky.

Příprava:
Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrá­jené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně naseka­nou petrželovou nať a pa­žitku a vše řádně promí­cháme.
Kastrůlek (misku z varné­ho skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříká­me mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené.

Doporučená příloha:   veka, hlávkový nebo okurkový salát.

Krtkova kapsa      speciality z  bůčku   doba přípravy je cca 2 hod

Ingredience:
http://muj.labuznik.com/obrazky/zlata/Krtek.jpg
6O - 7O dkg libovějšího bůčku
1 větší syrový brambor
10 dkg ementálu
1/2 rohlíku
1/2 červené kapie
1 menší cibule
1 stroužek česneku
5 dkg mletého masa z bůčku
2 PL hořčice
sůl
pepř

Příprava:
Ve vykostěném a kůže zbaveném bůčku nožem řízneme kapsu a dostatečně celé osolíme.
Všechny ostatní ingredience nakrájíme na kostičky, promícháme s mletým bůčkem (může být cokoliv, co je od masa), osolíme, opepříme a naplníme tím kapsu.
Usadíme do malého pekáčku nebo kastrólku tak aby obsah kapsy nevytekl (a aby kapsa nepadla můžeme dokola utemovat syrovými brambory a máme hned i přílohu). Podlijeme, strčíme do hodně vyhřáté trouby, pečeme, přeléváme vypečenou šťávou.

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím
speciality z bůčku           recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
350 g vepřového bůčku,
300 g vepřové plece,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
kmín,
hladká mouka,
2 dl vody,
sůl

knedlíky:
800 g očištěných brambor,
250 g polohrubé mouky,
4 lžíce solamylu,
1 vejce,
sůl,
sádlo

zelí:
400 g červeného zelí,
1 cibule,
ocet,
cukr,
sádlo,
sůl

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.
Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

Na chlupaté knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.

Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Plněné řízky z bůčku  speciality z  bůčku      

Ingredience:
600 g mé­ně tučného bůčku,
sůl,
mletý pepř,
olej,
1 lžíce hladké mouky,
kousek bujónové kostky,
mletá sladká papri­ka.

Nádivka:
60 g ostřejšího salámu nebo klobásy,
olej,
1 malá cibule,
50 g žampió­nů,
4 lžíce strouhaného sý­ra,
1 vejce,
sůl,
pepř.

Příprava:
Vepřový bůček vykostíme, nakrájíme na čtyři plátky, roz­klepeme je hodně do šířky, osolíme a opepříme. Poklade­me je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky.
Vložíme je do kast­rolu vymazaného olejem, po­prášíme moukou a mletou paprikou a krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujónovou kostku a dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podlévá­me malým množstvím vody.

Podá­váme horké nebo studené. Příprava nádivky: Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce opeče­me, zalijeme rozšlehaným vej­cem a umícháme v řidší nádiv­ku. Přidáme uzeninu nakráje­nou na kostičky, sýr, osolíme, a opepříme.

Pochoutka z bůčku* speciality z bůčku   příprava je cca 1 hod. 40 min.

Ingredience:
500 g vepřového bůčku,
1 malá cibule,
1 menší kapie,
4 vejce,
4 stroužky česneku,
1 a 1/2 PL hladké mouky,
1 a 1/2 PL strouhanky,
2 PL jemně pokrájeného pórku,
1 PL jemně nasekané petrželky,
mletý černý pepř,
sůl;

Na ozdobení:
nakládané cibulky, čerstvá zelenina;

Mimo to:     sáček na tlačenku;

Příprava:
Bůček nakrájíme na malé kousky, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou kapii a prolisovaný česnek. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku, přidáme vejce, nakrájený pórek a usekanou petrželku či pažitku. Vše podle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sáček na tlačenku na jednom konci zavážeme, naplníme ho připravenou směsí a zavážeme i druhý konec. Naplněný sáček vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme po dobu asi 80 minut. Uvařenou pochoutku vyndáme a necháme vychladnout. Odstraníme sáček a bůčkovou pochoutku nakrájíme na plátky. Studenou podáváme s nakládanými cibulkami.

 

 

Studený bůček v kořeněné kašičce   

speciality z bůčku

Ingredience:
1000 g bůčku,
 

 

sůl,
12 strouž­ků česneku,
10 kuliček pepře,
5 bobkových listů.

Na kašič­ku:
15 rozmačkaných strouž­ků česneku,
kari koření,
sůl,
mletá sladká paprika,
grilova­cí koření,
worchesterová omáčka,
tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba jako na obrázku.

Příprava:
Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ješ­tě teplý bůček vykostíme.

Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně pro­mícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkne­me. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s aloba­lem dolu do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, zásadně neochutnáváme - už by nevydržel.

Mortadela     speciality z  bůčku

Ingredience:
1kg bôčik - pomliet
1 lyžica soli (polievkova)
1 lyžica vegety
1/2 lyžičky mleté korenie
3-4 strúčiky cesnaku
5 vajec

Příprava:
Všetko vymiešame kým masa nezhustne, necháme 24 hodín v chladničke.Potom ešte raz poriadne premiešame dáme do sáčku na tlačenku a varíme 90 minút. Potom sa ešte teplé obalí v červenej paprike

Vepřovaječná tlačenka


kategorie: speciality z  bůčku

Ingredience:
500 g libovějšího vepřového bůčku (možné je použít i plec­ko, ale bez tučného a bez kůže či krkovičku),
5 celých vajec,
špetka majoránky,
1 lžíce hru­bé mouky,
1 lžíce strouhanky,
1 lžička soli,
3 střední i větší stroužky česneku,
1 lžička vegety či jiného koření (např. gulášového),
1 lžička mletého pepře.

Příprava:
Maso nakrájíme na kostičky a smíchámi ve větší míse s roz­klepnutými vejci, majoránkou, hrubou moukou, strouhankou, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a vhodným kořením. Vše promícháme - nejlépe rukou, aby se směska dobře spo­jila.

Řádně propracovanou hmotu plníme do rukávu na tlačenku (nebo, jak je vidět na snímku, můžeme použít i rukáv na sa­lám), po naplnění ho zavážeme i na druhé straně (zavážeme, konec přehneme a zavážeme ještě jednou) a ve vodě v papi­ňáku vaříme 1 hodinu. Poté vyn­dáme na prkénko, občas obrátí­me a necháme alespoň přes noc na chladném místě vychladnout.

Vepřové výpečky   speciality z  bůčku       doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
750 g vepřového bůčku,
sůl,
pepř,
3 stroužky česneku,
80 g cibule,
1 dl vody

Příprava:
Vepřový bůček vykostíme a nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem a obalíme v nakrájené cibulce. Plátky vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě.
Během pečení masem několikrát zamícháme a dbáme, aby se cibule nepřipálila. Dozlatova opečené a křupavé výpečky přelijeme na talíři výpekem.

Vepřové závitky     speciality z bůčku

Ingredience:
600 g vepřového bůčku,
měkký salám,
zelená paprika,
kyselá okurka,
vejce natvrdo,
grilovací koření,
sůl,
pepř

Příprava:
Vepřový bůček nakrájíme na centimetr silné plátky o rozměrech 5x12 cm. Plátky z jedné strany osolíme a opepříme, z druhé posypeme solí a grilovacím kořením.

Na každý plátek položíme kousek papriky, kyselou okurku, kousek měkkého salámu, a vařeného vajíčka. Konce závitků stačí spíchnout k sobě párátkem a naskládat vedle sebe do suchého pekáčku.  Podlijeme vodou a pečeme v troubě dočervena.

Vepřový nadívaný bůček   speciality z  bůčku

Ingredience:
600-800 g (i více) vepřového bůčku (nejlepší je špička),
300 g mletého masa (koupíme v obchodu),
sůl,
pepř,
1 vajíč­ko,
špetka rozemnuté majo­ránky,
2 stroužky česneku,
lžička nadrobno rozsekané petrželky (nemusí být, ale dá­vá náplni trochu jinou chuť),
1 houska (žemle) namočená v mléce a vymačkaná,
na po­sypání bůčku sůl a drcený kmín.

Příprava:
Maso očistíme a špičatým no­žem v něm uděláme kapsu - no­žem jedeme kousek nad kostmi (po upečení vykostíme) tak, aby drželo pohromadě. V misce smícháme všechny uvedené náleži­tosti - nejlépe rukama, ochutná­me a osolíme (nepřesolit), chuťo­vě to musí být trochu méně, než jsme zvykl. Otvor v mase uza­vřeme grilovacími jehlami nebo párátky, případně zašijeme rež­nou nití.

Na pekáč nalijeme 1,5 dl vlaž­né vody, maso osolíme a okmí­nujeme a kostmi položíme na­vrch. Pro dobrou šťávu můžeme obložit 1-2 cibulemi nakrájenými na tenká kolečka a na kolečka nakrájenými 3 stroužky česneku. Po půlhodině pečení bůček obrá­tíme a nahoře nakrájíme kůži na čtverečky. Podle potřeby během pečení podléváme vodou a maso přeléváme šťávou. Pečeme do­měkka zhruba 1,5 hodiny, může­me péct i v remosce. Pokud jsme pň přípravě kapsy maso prořízli, nevadí, náplň trochu vyteče, upe­če se a zůstane na masu.

 

Řízek z bůčku    speciality z bůčku       doba přípravy je cca 1 hod.

Ingredience:
1 kg vep.bůčku
1,5 dcl mléka
sůl

Příprava:
prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme , osolíme,asi plnou mocca lžičku
mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme,poté vytvoříme vetší šišku a dáme schladit do lednice
s chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickem trojobalu-mouka,vajčko,strouhanka. Smažíme na tuku-dáme méně tuku protože řízky ho dosti pustí.
když řízek po usmažení rozkrojíte je masíčko bílé jak kuřecí a žádný tučné maso není vidět a chuť lahodná-záleží pouze na soli a mléko udělá divy. Dobrou chuť.

 

Řízky z vepřového bůčku se sýrem    speciality z bůčku

Ingredience:
300 g prorostlého vepřového bůčku,
100 g tvrdého sýra,
mletá sladká paprika,
mletý pepř,
sůl,
tymián nebo bazal­ka,
2 vejce,
mléko,
hladká mouka,
tuk na smažení.

Příprava:
Bůček vykostíme, jemně umeleme, přidáme jemně na­strouhaný sýr, koření, sůl, půl vejce, 3 lžíce mléka a dobře promícháme. Směs necháme v chladničce asi 2 hodiny, proležet, pak z ní uděláme men­ší tenké řízky.Ty postupně ponoříme do středně hustého těstíčka při­praveného z jednoho a půl vejce, 3 lžic mléka a asi čtyř lžic mouky (těstíčko má být trochu hustší než na palačinky) a vklá­dáme je na rozehřátý tuk. Usmažíme je po obou stranách dozlatova a podáváme s bram­borovou kaší a se zeleninovým salátem.
Řízky jsou výborné také stu­dené (s kečupem, hořčicí, strouhaným křenem apod.).

 

 Ryby

    ryba.gifryba-01.gif

 

 

Kapr na kyselo

 (EKO4. 1. 2013 19:04)

1/2 kg kořenové zeleniny(mrkev,petržel,celer,cibile) 1,5 l vody, koření-2 bobkové listy,10 pepřů,10 nového koření, sůl,1/2 litru octa
Postup:Dáme vařit nakrájenou zeleninu s kořením a polovinu octa.Když je zelenina skoro uvařená,přidáme naporcovaného kapra a vaříme ještě 10 minut. Když je vše hotovo,tak přidáme druhou polovinu octa.Necháme odležet v nálevu 4-5 dní do chladna. Všechny kostičky změknou,jen páteř musíte vyndat.Může se použít i jiná ryba. Přeji dobrou chuť.

Kapr s parmazánem po Maďarsku

 (Martina5. 12. 2010 21:43)

1000 - 1500g kapra, 50-100g žampiónů, strouhaný parmazán, máslo, kmín, sůl, petrželová nať.
Vykuchaného a očištěného kapra rozpůlíme, každou půlku několikrát nakrojíme. Osolené porce dáme na máslem vymazanou pánev, přidáme na lístky nakrájené žampióny, posypeme kmínem a nastrouhaným parmazánem, poklademe kousky másla a upečeme. Posypeme petrželovou natí a podáváme s bramborem.

Kapr na budínský způsob

 (Martina5. 12. 2010 21:41)

4 větší porce kapra, cibuli, 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 0,5 l bílého vína, sůl.
Cibuli jemně nakrájíme, zeleninu nakrájíme na stébla asi 5 cm dlouhá, oboje podusíme na másle do poloměkka. Potom na zeleninu rozložíme osolené porce kapra, podlijeme mírně vínem a dusíme na prudkém ohni až se šťáva vydusí. Podlijeme polovinou zbylého vína a opět prudce vydusíme. Poslední dušení má probíhat pomaleji a šťáva se při něm vydusí tak, až zhoustne. Rybu nemícháme, kastrolem pouze potřásáme. Podáváme s opečenými brambory.

Hejk na česneku

 (Martina5. 12. 2010 21:38)

1 kg hejků, 6 stroužků česneku, pepř, sůl, olej, 1 lžíce zelených natí.
Ryby očistíme, opláchneme a po okapání potřeme směsí soli, pepře, utřeného česneku, nadrobno rozsekaných natí a oleje. Vložíme do olejem vytřeného kastrolu břichem dolů a pečeme za občasného potírání olejovou směsí asi 35 minut. Můžeme je podlít i vodou, pokud by se přichytávaly ke dnu. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.

Pstruh pro labužníka

 (Martina5. 12. 2010 21:36)

2 pstruhy, 100g kapřího mlíčí, 100g žampiónů, 2 lžíce másla, citron, petrželku.
Vykuchané pstruhy utěrkou nebo ubrouskem osušíme, osolíme a na lžíci másla je zprudka opečeme a na mírném plameni dopečeme do měka. Na druhé lžíci másla podusíme nakrájené kapří mlíčí a plátky žampiónů. Zakapeme citronem a lehce podlijeme vodou. Udusíme a podle chuti dosolíme. Pstruha na talíři přelijeme touto směsí a ozdobíme zelenou petrželkou. Podáváme s bramborem.

Štika Veronika

 (Martina5. 12. 2010 21:32)

Pro 4 osoby - 1/2 kg štiky (možno použít i jinou rybu), 100 ml suchého bílého vína, 100 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička oleje, sůl a pepř.
Rybu položíme do olejem vymazané zapékací misky z varného skla. Posypeme pepřem a posolíme. V misce smícháme víno, vývar a citrónovou šťávu a směs nalijeme na rybu. Misku přikryjeme a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na menší pánvičce rozehřejeme máslo, odstraníme z ohně a vmícháme mouku. Přidáme mléko a znova dáme na mírný plamen. Za stálého míchání vaříme až směs zhoustne a zjemní. Směs nalijeme na rybu a pečeme v troubě ještě dalších 5 minut nebo až omáčka zhnědne. Příloha: vařené brambory.

Kapr po Maďarsku

 (Martina5. 12. 2010 21:31)

4 porce kapra, mareny nebo jesetera, 0,2 l kysané krémovité smetany, lžíci mleté sladké papriky, vývar z rybího odpadu, 150g kořenové zeleniny, žloutek, petrželku, sůl, ocet.
Z rybího vývaru a kořenové zeleniny připravíme menší množství osoleného vývaru, který procedíme. Rybu posolíme, potřeme octem a na 1/2 h. dáme do chladu. Pak dáme porce ryby do vařícího vývaru a zvolna provařujeme asi 15 minut. Pak porce ryby přeložíme na nahřáté talíře. Do vývaru nalijeme smetanu rozmíchanou se žloutkem, sekanou petrželkou a dochutíme solí. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu a potom jí přeléváme ryby. Podáváme s rýží.

Filé po Balkánsku

 (Martina5. 12. 2010 21:21)

600g rybího filé, 4 syrové kapie, 4 rajčata, 2 cibule, 6 stroužků česneku, mletá červená paprika, sůl, olej.
Filé nakrájíme na 4 plátky, papriky zbavíme jádřinců a stopek a spolu s rajčaty omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme olejem a vyložíme částí cibule, na kterou klademe osolené a opaprikované porce filé. Obložíme proužky ze dvou paprikových lusků a čtvrtkami rajčat, zasypeme zbylou cibulí, česnekem a mírně podlijeme vodou. Pokapeme ještě olejem a dáme upéci dozlatova v rozehřáté troubě. Na talíři obložíme proužky zbylé papriky. Podáváme s brambory nebo čerstvým chlebem.

Filé pro labužníky

 (Martina5. 12. 2010 21:17)

4 porce mraženého rybího filé (600g), 30g cibule, půl lžičky cukru, 20g hladké mouky, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, 1 vejce, 100g lískových oříšků, 150g vařené šunky, sůl, 1,5 dl oleje.
Cibuli ustrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, příp. malým množstvím soli, cukrem, moukou, sherry a vejcem. Porce filé obalíme v této směsi a pak ve strouhaných oříškách. Na každou položíme plátek šunky, přeložíme, jehlou sepneme a na oleji upečeme.

Nadívaná treska

 (Martina5. 12. 2010 21:14)

Pro 1 osobu - 1 treska, citrónová šťáva, sůl, pepř.
Nádivka: 250 g jarní cibulky nebo 1 pórek, máslo, 6 lžic nasekané petrželové natě, worchestrová omáčka, sůl, pepř.
Tresku v kuchyňské úpravě (asi 1 kg) pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut uležet, potom tresku lehce osušíme a solí a pepřem posypeme uvnitř i venku.
Příprava nádivky: jarní cibulkU nebo pórek očistíme a zbavíme tmavě zelené natě, ostatní části omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, rozpustíme máslo a podusíme na něm cibulku nebo pór do měkka, potom přidáme petrželovou nať a směs potom společně podusíme a ochutíme solí a worchestrovou omáčkou, do pekáče vložíme kus alobalu a na něj položíme tresku hřbetem dolů, břicho tresky naplníme petrželovou nádivkou a trochou směsi potřeme i povrch tresky, potom ještě tresku trochu posolíme a opepříme, alobal přehneme a tresku do něj dobře uzavřeme, nakonec pekáč vložíme do předehřáté trouby. Vhodná příloha: brambory s máslem nebo zelený listový salát.

Zavináčový salát

 (Martina3. 12. 2010 15:33)

2 větší zavináče,1 pomeranč,ale můžete i mandarinku,1 jablko, 1 menší cibule
na zálivku - buď sojanézu,nebo jako já včera - 3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky,sůl,pepř
-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem,smíchám se zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet.

Pangasius karbanátky s brokolicí

 (Martina30. 11. 2010 22:23)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2x filet pangasius 2x rohlík 1/2sáčku mražené brokolice 1/2cibule 1x stroužek česneku 1x vejce, na zahuštění vločky, trochu mléka

POSTUP PŘÍPRAVY

Rybí filety necháme rozmrznou,brokolici uvaříme v osolené vodě.Cibulku a česnek nasekáme na drobno(já to dělám v mixéru)Rohlíky namočíme do mléka.Do mixéru dáme rozmrzlé filety,brokolici,namočený rohlík a rozmixujeme na tuhou kaši.Přidáme vejce,osolíme(když nejedí děti )tak opepříme.Dle potřeby přidáme vločky(já je opět dávám do mixéru e je znich hrubá mouka(ale nemusíte.)Buď tvarujeme karbanátky a pokud se vám nechce (jako mě)tak pouze lžící děláme placky a dáváme na pánev a smažíme do zlatova.

Pangas rychlá večeře

 (Martina30. 11. 2010 22:19)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Filety pangasius,sůl,olej,grilovací koření na ryby

POSTUP PŘÍPRAVY

Na pánev dáme trošku oleje,položíme filety (nemusíme rozmrazovat) osolíme a okořeníme,nepodléváme až podle toho,kolik filety "pustí" vody.Až začnou konce filety bělat,otočíme a znovu okořeníme.Pangasius je hotový do 25 min.
Příloha -brambory,krokety,hranolky.Rychlé a dobré jídlo potěší všechny.

Pangasius se zeleninou - rychlovka

 (Martina30. 11. 2010 22:18)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ryba rybí koření,trocha másla,mražená zelenina jakákoliv,vař.brambory.

POSTUP PŘÍPRAVY

Třeba jakoukoliv rybu posypeme kořením na ryby.Trochu osolíme,podlijeme vodou a přidáme trochu máslíka..Dáme do trouby zapéct .Až bude ryba upečená,přidáme před koncem zeleninu a ještě cca.30min dopíkáme a když voda se vypaří tak rybu znova více podlijeme abychom měli sosík..Přílohu podáváme vař.brambory nebo pečivo..A nakonec jsem si rybu pokapala citronem..Dobrou chuť..

Pangas s bramborovou kaší

 (Martina30. 11. 2010 22:16)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Filety z ryby, sůl, červ.paprika, hl.mouka, oliv.olej, máslo, cibule, kaše, zelenina na oblohu

POSTUP PŘÍPRAVY
Filety z ryby jsem opláchla, osolila, posypala červ.paprikou a obalila v hl.mouce. Rozpálila jsem oliv. olej a obalené filety osmažila z obou stran. Do výpeku jsem přidala máslíčko a orestovala pokrájenou cibulku.
No a pak nandala kaši + oblohu, přiložila opečené ryby, a polila máslíčkem s cibulkou. Používám filety z ryby Pangasius , nenašla jsem v tom kosti, tak to dávám s klidem i dcerce.

Pangas na grilu

 (Martina30. 11. 2010 22:15)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ryba/jakákoliv/, citron, pažitka nebo bazalka, petržílka, sůl, olej

POSTUP PŘÍPRAVY
Do misky kápnu 3 lžíce oleje, vymačknu citron a přidám špětku soli a bylinky. Rybu v nálevu obalím a šoupnu na gril,mám domácí tefal ale půjde na jakémkoliv. Je to mnamka, kupuju si v Makru čerstvé rybyčky a je to eno,nuno :-))

 

 Hovězí maso

kuch.gif

 

Roštěnky na pivě

 (Martina5. 12. 2010 11:52)

Plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky.
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát. Příloha: rýže, houskový knedlík.

Dušené hovězí s bramborami

 (Martina5. 12. 2010 11:49)

Potřebujeme: 600 g libového hovězího masa, 2 lžíce rostlinného tuku, pepř, sůl, 3 cibule, tuk na vymaštění formy, 700 g brambor, 500 ml piva, bazalku, petrželku, libeček.
Maso nakrájíme na kousky jako na guláš, opečeme na tuku, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka a krátce ji podusíme spolu s masem. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, polovinu naskládáme do vymazané formy, navrch rozložíme vrstvu masa a cibule a přikryjeme zbývajícími bramborami. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem. V předehřáté troubě dusíme při 200°C asi 60 min. doměkka. Posypeme sekanými bylinkami a podáváme.

Guláš Flamendr

 (Martina1. 12. 2010 22:19)

600g hovězího masa, 100g sterilovaných okurek, 100g sterilovaných feferonek, 100g oleje, 150g kečupu, worcester, pepř, sůl. Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem. Přidáme okurky, feferonky (kapii), dochutíme worcesterem a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Hovězí ala Francie

 (Martina1. 12. 2010 22:18)

2 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky. Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Na oleji lehce osmažíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Hořčici, kečup, worcester, šlehačku a mouku rozšleháme, nalijeme na podušené plátky a krátce povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zatloukané hovězí řízky

 (Martina1. 12. 2010 22:17)

Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme ve strouhance, znovu naklepeme a obalíme v rozšlehaném vejci. Opečeme na pánvi s rozehřátým olejem do růžova. Do pekáče dáme nakrájenou slaninu, nakrájenou cibuli, poklademe opečenými řízky. Zalijeme asi 1/4 litrem vody, přidáme 1 kostku masoxu a dusíme v troubě doměkka. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.

Plněná hovězí roláda

 (Martina1. 12. 2010 22:15)

Hovězí maso, vařená vejce, slanina, cibule, hořčice, pepř, sůl. Větší plát hovězího masa naklepeme, osolíme, opepříme, z vnitřní strany potřeme hořčicí. Vejce umeleme společně se slaninou a dáme na hořčici. Maso svineme do rolády, zajistíme jehlami nebo nití. Na rozehřátém oleji orestujeme a dáme dusit do trouby. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, podléváme a za 30 minut poprášíme hladkou moukou. Podlijeme vařící vodou (vývarem z Masoxu) a dusíme do měkka.

 

 

 Sýry

syry.gif

 

Domácí sýr

 (EKO8. 1. 2013 22:03)

1 kostku tvarohu + 1 malinkou lžičku (rovnou) jedlé sody smícháme a necháme 10 minut odležet.Mezi tím si dáme rozehřát malou lžičku másla do kastrůlku a přidáme k tomu ten tvaroh,pořádně promícháme a necháme vychladnout. Do studeného přidáme utřený česnek a sůl dle chuti. Přidat si můžeme i jiné přísady-salám,bylinky,je to na vaší fantazii. Nevěřila jsem ,ale tvaroh úplně změnil chuť na sýr.

Hermelínové knedlíčky do polévky

 (Martina2. 12. 2010 23:25)

30 min, pro 4 osoby
42 g droždí
1 vejce
1 Sedlčanský Hermelín
česnek
strouhanka
Droždí rozpustíme na másle. Přidáme po vychladnutí vejce, strouhanku, nastrouhaný Hermelín a dle chuti česnek. Ze směsi tvoříme knedlíčky, které zavaříme do polévky.

Chuťovka

 (Martina2. 12. 2010 23:15)

30 minut, pro 4 osoby
20 kusů žampionů
4 Sedlčanské Hermelíny
máslo
pepř, petrželka
Velké hlavičky žampionů očistíme a položíme na pečicí papír potřený máslem. Do každé hlavičky postavíme trojúhelníček Hermelínu, lehce opepříme a v troubě zapečeme.
Podáváme posypané petrželkou.

Sýrová roláda

 (Martina30. 11. 2010 22:08)

300 g eidam. cihly vaříme v mikrotén. sáčku 15-20minut. Vyděláme, teplé rozválíme na velký plát, potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Krájíme na plátky. Náplň: 2 měkké sýry, 300 g salámu na kostičky, 120 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule nakrájená najemno, sekaná petržel nebo pažitka, červená paprika, sůl - vše smícháme.

Sýrové tyčinky

 (Martina30. 11. 2010 22:08)

200 g hl.mouky, 150 g 100% tuku, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 1/2 lžíce jedlé sody – ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme, potřeme bílkem, posypeme různým kořením (kmín, mák, kari, paprika, gril.koření), nakrájíme proužky a upečeme dorůžova.

Sýrové hranolky

 (Martina30. 11. 2010 22:07)

Do hlubší vymazané nádoby rozložíme 450 g mražených hranolek a posolíme je.  4 žloutky smícháme se 2 lžícemi hl.mouky, 100 g strouhaného sýra, trochou soli, 100 ml mléka, 200 ml kysaná smetany a sníh z bílků. Vylijeme na hranolky a pečeme asi 15-25 min.

Sýrový salát

 (Martina30. 11. 2010 22:06)

200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, 1 cibule, 1 červená paprika (může být i sterilovaná), lžíce oleje, česnek, majonéza, bílý jogurt. Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji. Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, zjemníme majonézou. Sýr nakrájíme na kousky, přidáme orestovanou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku. Promícháme a necháme několik hodin odležet.

Sýr v anglické slanině

 (Martina30. 11. 2010 19:51)

Tvrdý sýr nakrájíme na obdélníčky, zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem. Potom obalíme v trojobalu jako řízek a na tuku smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

Sýrová jehla

 (Martina30. 11. 2010 19:49)

Plátky chleba a tvrdého sýra nakrájíme na trojúhelníčky. Střídavě napichujeme na špejli. Obalíme v hladké mouce a rozšlehaných žloutcích a smažíme v rozpáleném oleji. Smažíme rychle a během smažení otáčíme.

Smažené sýrové Mňam

 (Martina30. 11. 2010 19:45)

150 g nastrouhaného sýra Cihla, 150 g nastrouhaného sýra Niva, 100 g uzeného masa (uzená žebírka apod.), 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky. Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.

Sýrové kostky

 (Martina30. 11. 2010 19:39)

250 g sýra Eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů. Sýr nakrájíme na úhledné kostky, ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříškách. Podáváme napíchnuté na párátku jako chuťovku k vínu.

Sýrový špíz se slaninou

 (Martina30. 11. 2010 19:31)

300 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam), 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky, chléb. Silnější kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.

Sýrový košíček

 (Martina30. 11. 2010 19:31)

Na pánvičku položíme malou kovovou bábovičku. Ve vodě rozehřejeme plátek tvrdého sýra (kulatého), ještě horký položíme na bábovičku a necháme vychladnout. Naplníme ji salátem z bílého jogurtu rozšlehaného s plísňovým sýrem, přidáme jemně nastrouhaný celer a jablka. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, ozdobíme ořechy a zelenou petrželkou.

Plněné sýrové šátečky

 (Martina30. 11. 2010 19:29)

Rajčata rozkrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a použijeme do náplně. Kolečky prostrčíme plátkový sýr stočený do trubičky a naplněný z každé strany různou nádivkou. 100 g brynzy rozetřeme s kouskem másla a zjemníme trochou mléka. Jednu polovinu ochutíme mletou červenou paprikou a dužinou z rajčat, druhou polovinu ponecháme bílou, přidáme pouze sekanou petrželku.

Sýrové Ferrero Rocher

 (Martina30. 11. 2010 19:28)

400 g tvrdého strouhaného sýra, 1 měkký tavený sýr. Tvrdý sýr smícháme s měkkým sýrem, aby vznikla hmota, ze které můžeme tvarovat kuličky. Množství rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kečup. Do druhé vmícháme jemně nastrouhaný a citrónovou šťávou ochucený křen. Do třetí vmícháme utřený česnek. Do kousku hmoty zabalíme oloupanou mandli, tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhané kokosové moučce. Před podáváním necháme vychladit.

Smažené sýrové kuličky

 (Martina30. 11. 2010 19:16)

8 bílků, sůl, pepř, 250 g strouhaného sýra. Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabudou.

Uherská roláda

 (Martina30. 11. 2010 19:15)

Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama). Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky

Sváteční sýrový salát

 (Martina30. 11. 2010 19:13)

250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl.
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.

Pikantní sýrový salát

 (Martina30. 11. 2010 17:14)

300 g sýra Eidam, 70 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, 100 g majonézy, 100 g smetany. Sýry a šunkový salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy a spojíme majonézou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.

Ohnivé meče

 (Martina30. 11. 2010 17:14)

Libovolné množství tvrdého sýra nakrájíme na kostičky. Vložíme do mikroténového sáčku, zasypeme lžičkou sladké papriky a rozetřeným česnekem. Sáček důkladně protřepeme, neprodyšně uzavřeme a uložíme do ledničky. Před příchodem návštěvy kostičky sýra nabodneme na napichovátka ve tvaru mečů, urovnáme na podnos a servírujeme k pivu nebo vínu.

 

 Různé

130.gif

 

Brambory do ztracena 

(Martinecka12. 4. 2012 12:34)

Ingredience: 5 brambor
1 cibule
sůl,pepř,červena paprika
lučina nebo pomazankové máslo
tvaroh
sýr na posyp
Postup: Brambory očistíme a dame vařit ( ve slupce) do měka.Brambory když se dovaří necháme vychladnout.Pak překrojíme brambor na pul a lžíčkou vydlabem střed kterej dame do mysky.Nechavame asi pul cm vrstvu brambor.Nedlabem až na šlupku!!! Po vydlabaní dame na plech s pečícím papírem.Z vydlabaních brambor a ingrediencí: ( tvarohu,cibulky najemno nakrajene,lučiny,solí a pepře a červene papriky,) udělame hmotu.A vydlabane brambory hmotou naplníme.Po naplnění posypem nastrouhan eidamem nebo parmazanem.A dame do trouby na 160 ° C dokud sýr nechytne zlatavou barvu.
Dobrou chuť Přeji

Vaječná pomazánka

 (jiri.mourek10. 4. 2012 8:51)

Převzato z Loskutáka:
Výborná vajíčková pomazánka
5 vajec
voda
sůl
pepř
bazalka
kyselá okurka
sardelka nebo sardelová pasta
hořčice
majonéza
pomazánkové máslo
cibule
5 vajec uvaříme natvrdo. Až vystydnou, rozšmelcujeme je vidličkou nebo nějakým nástrojem na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme. Tuto pomazánku plníme do vydlabaných salátových okurek, do papriky atd.

Domací houstičky

 (Martinka..:)24. 11. 2011 17:28)

První uděláme kvasek z celého droždí.( kvasek dáme do misky,nasypem jednu lžíčku hlad mouky,špetka soli,špetka cukru,a jednoho frtana mléka vlažného)=( velkej frtan). Na Těsto..: Pul kila polo mouky,2 vejce,200 ml mléka vlažného,špetka soli,a frtana oleje.

Nasypem do mísky poloh mouku uděláme doní dolík.,do mouky dáme špetku soli po okraje.Dáme hotovej kvasek,pak olej vlažné mléko,2 vejce a zbytek přísad a uděláme těsto.Těsto necháme vykynout.Poté rozdělí na menší bochanky,které ještě rozdělíme na 3 menší dílky a stoho splétame housky jako copanek.Před pečením namažeme rozdělaným žloutkem z vodou.Nakonec posipeme mákem,kmínem sezamem... a samozřejmě osolíme..Dle chuti Pečeme do zlatova.Z těsta uděláme cca 12 housek.Přejii všem chut snad vám zachutná..:)

Plněné králičí řízky

 (Martina8. 12. 2010 22:50)

4 plátky králičího masa asi po 15 dkg, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce nastrouhaného sýry, polohrubá mouka podle potřeby.
Náplň: 2 - 3 lžíce oleje, 1 cibule, voda na podlití, 1 lžíce tuku, 1 hrnek nakrájených hub, sůl , pepř, 1 - 2  lžíce jemně posekané petrželky. 1 - 2  vejce
Maso rozklepeme dotenka. Osolíme, opepříme, potřeme náplní, posypeme sýrem a přeložíme napůl. Okraje sklepneme paličkou na maso a sepneme párátky nebo jehlami na závitky. Řízky poprášíme moukou a po obou stranách opékáme na rozehřátém oleji 3 - 4  minuty. Poklademe je na tenká kolečka pokrájenou cibulí, mírně podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. 
Příprava náplně: Na tuku osmahneme houby a dusíme, až se přebytečná tekutina odpaří. osolíme, opepříme, vmícháme petrželku, rozšlehaná vejce a mícháme až vejce ztuhnou.

Myslivecké balíčky z králíka

 (Martina8. 12. 2010 22:48)

1 králík, 10 - 12 větších plátků slaniny, 4 lžíce oleje, hladká mouka, několik kuliček celého pepře a jalovce, rozmarýn, bobkový list, trochu červeného vína, mletý pepř a sůl
Králíka rozdělíme na 10 - 12 kousků, opepříme, osolíme a zabalíme do plátků slaniny. Dobře zabalíme do plátků slaniny a zavážeme nití a vložíme do horkého oleje. Balíčky ze všech stran opečeme, podlijeme červeným vínem, přidáme koření a dusíme do měkka.  Hotové balíčky dáme stranou, šťávu zahustíme lžící mouky rozmíchanou v malém množství vody. Povaříme do zhoustnutí a přecedíme na maso. Podáváme s rýží nebo s jemným knedlíkem

Ostré králičí maso

 (Martina8. 12. 2010 22:48)

4 porce králíčího masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 25 dkg žampionů, pikantní kečup, 1 feferonka, mletý pepř, kari koření, sůl
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, očištěné a na plátky pokrájené žampiony, kečup, jemně pokrájenou feferonku (nemusí být) a podusíme doměkka. hotový pokrm podáváme z rýží nebo s hranolkami. 

Utajený králík

 (Martina8. 12. 2010 22:45)

Králičí hřbet a kýta, 8 plátku libovější anglické slaniny. 2 cibule, 5 stroučků česneku, mlatý pepř, drcený kmín, sůl
Maso naporcujeme na 8 dílů, okořeníme a zabalíme do plátků slaniny. Zavážeme nití, dáme do pekáče,  na který jsme vyskládali hrubě nakrájenou cibuli. Podlijeme vodou a pečeme do měkka.  Poléváme vypečenou šťávou.

Králík na černém pivu

 (Martina8. 12. 2010 22:44)

1 menší králík, 150 g slaniny, 2 cibule, 1/4 l černého piva, 1 lžička hořčice, 1 lžíce octa, 2 kostky cukru, 1 lžíce hladké mouky, kousek másla, bobkový list, tymián, petrželka, pepř, sůl

Tenoučké plátky slaniny a kolečka cibule na másle dorůžova osmažíme, vložíme na ně porce králíka, kterého ze všech stran opečeme. Pak maso vyjmeme a do šťávy přidáme koření, sekanou petrželku, hořčici, ocet, cukr, osolíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, do omáčky vložíme maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.

Králičí řízky na víně

 (Martina8. 12. 2010 22:43)

4 zadní stehna z králíka, slanina, mandle, 1/2 balíčku mražené zeleniny pod svíčkovou, 2 lžičky cukru, 3 - 4 dcl červeného vína, bazalka, tymián.
Stehna vykostíme a protkneme na špalíčky nakrájenou slaninou a mandlemi,. Zeleninu osmažíme na tuku a přidáme cukr, mícháme až zkaramelizuje. Připravenou směs narovnáme na pekáček posypeme bazalkou a tymiánem, přidáme maso a podlijeme vínem. Pečeme do měkka a podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborovými kroketami.

Bezinkový likér

 (Martina4. 12. 2010 23:07)

2 l bezinek, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 ks vanilkového cukru, 2 lžíce vařené černé kávy, 1 l rumu

Přebrané bezinky vaříme s vodou asi půl hodiny. Přecedíme přes síto a plátěný ubrousek, musíme přes ubrousek vyždímat. Do této směsi přidáme celou dávku cukru a opět necháme poradně povařit. Přidáme vanilkový cukr, necháme opět přejit varem a poté přidáme uvařenou černou kávu a opět převaříme. Necháme vychladit, uložíme na 24 hodin do chladu. Druhý den přidáme rum a přelijeme do lahví. Podáváme vychlazené.

Punč

 (Martina4. 12. 2010 23:04)

Lžička medu, 2dl vína, sáček koření do svařeného vína, plátky citronu, 2cl rumu.

Do sklenice s ouškem s varného skla dejte lžičku medu. Svařte víno s kořením (až se začne dělat pěna), vlijte horké víno na med, vložte velký plátek citronu a přidejte horký rum, který můžete zapálit v naběračce a pomalu nalévat.

Pohár Hever ("postavit se na nohy")

 (Martina1. 12. 2010 0:27)

1 kapka oleje, 1 žloutek, 1 lžička worcesteru, 3 lžičky kečupu, sůl, pepř, 2 kapky tabasca, suché sherry

Na dno sklenice dáme kapku oleje, 1 žloutek, přidáme worcester, kečup, osolíme, opepříme a zakápneme 2 kapkami tabasca. Nakonec zakapeme suchým sherry

Koktejl proti chřipce

 (Martina1. 12. 2010 0:26)

650 ml vody, 1,5 lžíce hřebíčku, 20g zázvorového kořene, 2 kousky anýzu, 10g skořice, 1 stroužek česneku, 50g cukru
Vše necháme 20 minut mírně vařit. Popíjíme celý den

Švestkovo-jablečná marmeláda dietní

 (.Slunicko1. 12. 2010 0:23)

Pro 4 skleničky á 250ml.
Přísady: 350gramů jablek, šťáva z 1/2citrónu, 350gramů švestek, 1 dietní želírovací ovocný cukr Dr. Oetker, 1,5 kousku celé skořice.
Jablka omyjeme, oloupeme, a pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Asi 50g ovoce nakrájíme na malé kousky. Zbytek ovoce rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici,dietní želírovací cukr a promícháme.Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 3min. Uvařenou směs zbavenou pěny ihned plníme do sklenic.

Švestkovo-jablečná marmeláda klasik

 (.Slunicko1. 12. 2010 0:22)

Pro 4skleničky á 250ml.
Přísady: 500gramů jablek, šťáva z 1/2 citrónu, 500gramů švestek, 1 želírovací cukr Extra 2:1 Dr.Oetker, 2 kousky celé skořice, 3 polévkové lžíce rumu.
Příprava:
Jablka omyjeme, oloupeme, a pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Asi 200g ovoce nakrájíme na malé kousky. Zbytek ovoce rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, přidáme Extra želírovací cukr a promícháme. Přidáme celou skořici a rum. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5min. Uvařenou směs zbavenou pěny ihned plníme do sklenic.

Bramborové knedlíky ze spařené krupice

 (Lamidosa1. 12. 2010 0:18)

50dkg vařených brambor,15dkg hrubé!krupice,1/8 litru horkého mléka,1 celé vejce,1 žemle nakrájená na kostky,1/2dkg soli.
Nejlépe se pracuje z brambor den předem uvařených(ale dá se i z čerstvých),které najemno nastrouháme do mísy,promícháme se solí a krupicí a zalijeme horkým mlékem.Dobře rozetřeme,aby se neutvořily žmolky.Do vychladlého přidáme vejce,na kostečky nakrájenou a osmaženou(nemusí)žemli a podle potřeby hrubou mouku.Do vroucí vody vkládáme mokrou rukou vytvořené knedlíky velikosti středního jablka a vaříme asi 1/4 hodiny. Hodí se ke všemu: maso,špenát,omáčka nebo polité špekem čí cibulkou ke kysanému zelí.Trochu fantazie k tomu vaření neuškodí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cibulové bramboráky

(Barbara, 17. 6. 2020 22:04)

Ingredience :

brambory
cibule
vejce
mouka
solamyl
olej
sůl

Postup: Na hrubém struhadle nastrouháme brambory a cibuli. Na 3/4 kg brambor minimálně 4 cibule. Z nastrouhaných brambor a cibule vymačkáme přebytečnou vodu, osolíme a přidáme 1 vejce, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci bramborového škrobu. Poté umícháme v hmotu a jdeme smažit. Smažíme klasicky na slunečnicovém oleji jako normální bramoráky. Dobrou chuť. :-)